BejelentésSimson
itt mindent megtalálsz a simsonhoz vagy simsonrol.

MENÜ

A motor történelme

A motorkerékpár feltalálása az 1800 as évekre tehető, mivel addigra már a gőzgépet és a kerékpárt is felfedezték. 1860-70-es években, USA-ban Sylvester H. Roper gőzgéppel hajtott kétkerekűeket készített. Mások is próbálkozta, azonban nem igazán jártak áttörő sikerrel.

Az első motorkerékpár a német származású Gottlieb Daimler és Wilhem Maybach nevéhez fűződik. 1885-ben elkészítették a világ első belső égésű motorral hajtott járművét. A fejlődés folyamatos volt, sokan (Murnigotti, Butler, Beau de Rocas) próbálkoztak a tökéletes motorkerékpár feltalálásával. 1890-es évek végén Hildebrand és Wolfmüller bemutatta a Motorrad szerkezetét. A történelem során nagy előre lépést hozott Sir Henry C. Holden többhengeres motorkerékpárja. A motor egy négyhengeres, benzinüzemű motorkerékpár erőforrás, melyet a Crypto kerékpárgyár által tervezett vázba. A motorkerékpár gyártás elterjedt, egyre többen jelentek meg a piacon újabbnál-újabb ötletű motorjaikkal. Az 1910-es években Douglas fivérek piacra dobták a Douglas nevű motorkerékpárokat, melyekkel versenyeket nyertek, így a konkurencia felfigyelt rájuk. A napjainkban is világhírű nevet viselő Harley-Davidson motorkerékpár őse is ez időben jött létre, mely akkoriban nagy sláger volt.
Ezek után rengeteg motorkerékpár márka került a piacra, melyek rövidebb - hosszabb ideig jelen voltak: DKW, Moto Guzzi, Megola, Neracar (már majdnem autó), Mars, AJS, BMW, Norton, Puch, Zündapp stb A motorkerékpárok Rolls Royce-nak nevezték a Brough márkát, amely 1920-30-as években lett világhírű ,270 km/h sebességével világcsúcsot is döntött. A következő évtizedekben a gyártók versenyeztek egymással, ki tud minél jobb motort létrehozni.

A motoroknak különböző változatai jelentek meg kétszemélyes, oldalkocsis stb., azonban nemcsak külsőre, hanem teljesítményileg is egyre különbözőbb járművek terjedtek. A második világháború a járműgyártásban hatalmas változásokat hozott. Nem volt kereslet a motorokra, a hadsereg tartott rájuk igényt. A világháború után hamarosan nagy fejlődés vette kezdetét, újabb teljesítményű és korszerűbb motorok kerültek az utcákra. Új gyártók jelentek meg a piacon, melyek még napjainkban is világhírűek, pl: MZ, Pannonia, Honda, Suzuki, Yamaha, Ducati, Kawasaki, BMW

Magyarországon: a motorkerékpár gyártás némileg lemaradt a külföldiekhez képest a tőkehiány miatt. Az első motorkerékpárt és annak terveit Bánki Donát készítette 1894-ben. 1900-ban az első belső égésű motor terveit hazánkban Csonka János alkotta és a Ganz gyárban gyártották le. Sok magyar is próbálkozott motorkerékpár építéssel: Dedics Ferenc, Hóra Nándor, Poszert Károly, stb.. Az első világháború után Magyarországon gyártottak JAP motorokat, melyek alkatrészeit külföldön szerezték be. Hazánkban az első sikert WM Turán, majd nikkeltankos Csepel hozta 1930 as években. A motorkerékpárok sikere Mérey testvérek nevéhez kapcsolódik.

Hazánkban több motorgyártó is létezett: Csepelen: Pannónia motorok, kerékpárgyártás illetve robogó (Pannik) gyártás is zajlott, Zuglóba: Danuviákat, Egerben: Bervákat gyártottak.


Simson:1856 -ban a tehetős családból származó testvérpáros, Löb és Moses Simson alapította a Simson vállalatot, mely kezdetben acélt és fegyvereket állított elő. Központjuk Suhl lett. Az 1896 -os év fordulópontot jelentett a gyár történetében. A fivérek angol mintájú kerékpárok gyártásába fognak, vállalatuk hamarosan Németoszág legjelentősebb kerékpárgyártójává növi ki magát. A századelőn fejlesztésekbe kezdenek, és megindul egy modern vízhűtéses gépkocsi a Supra gyártása, mely ma igen keresett a gyűjtők körében.

Ezzel minden készen áll, hogy a vállalkozás motorkerépárok gyártásába fogjon, ám egy történelmi esemény félbeszakítja a gyár diadalmenetét. A családnak menekülnie kell a hitleri Németországból, ám visszatérésük után rögtön megjelentetik első motorkerékpárjukat, a 100cm3 hengerűrtartalmú BSW 98 -at, és megkezdődik a motorizált kétkerekűek gyátása Suhlban. 1945 -ben a szövetségesek megszállják Németországot és a gyár Orosz fennhatóság alá került.

majd még bővül :D


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!